Despre mine

Prezentare Generală

Doina Ioana Străisteanu este Avocată cu o experiență de 24 ani în litigare. Oferă consultanță juridică și reprezentare în fața autorităților și instanțelor naționale din Republica Moldova, precum și în procedura din fața Curții Europene pentru Drepturile Omului, în procedurile speciale ale Comitetelor ONU și Consiliul Europei.

Are o vastă experiență în litigare, ceea ce presupune reprezentarea părților în fața instanței judecătorești și expunerea pledoariilor reieșind din probatoriul administrat la dosar. În activitatea sa, prioritate întotdeauna are Clientul a cărei problemă deja este în atenția Avocatei. În rezultat, are peste 419 cazuri câștigate la CEDO, printre care Corsacov c. Moldova (2006), Guțu v. Moldova (2007), Opuz c. Turcia (2009), Eremia și Alții c. Moldova (2013), Pisică c. Moldova (2019), Consiliul Național al Tineretului din Moldova c. Moldova (2024) și multe altele care au devenit precedente internaționale în apărarea drepturilor omului.

Este autoarea proiectului #PeÎnțelesulMeu derulat în rețelele sociale, scopul căruia e să ajute persoanele să înțeleagă mai ușor prevederile legislației cu referire la cele mai importante aspecte ale vieții: relațiile de familie, drepturile copiilor și a părinților, protecția proprietății, succesiunea, despăgubiri pentru daune și prejudicii, protecția împotriva abuzului din partea autorităților, sfaturi utile la semnarea contractelor de credit și achiziții și altele.

Este experta Consiliului Europei în domeniul egalității și accesului la justiție pentru femei. Formator național și internațional în domeniul drepturilor omului. Premiată în 2011 de PNUD Moldova pentru excelență în litigare strategică și în 2018 de Uniunea Avocaților din Republica Moldova pentru excelență în apărarea drepturilor omului, inițitivă legislativă și abordări inovative.

Misiune

Viziune

Valori

Oferă consultație și reprezentare juridică persoanelor în căutare de protecție împotriva oricăror forme de încălcare a drepturilor omului. In acest sens a stabilit parteneriate cu Coaliția Nediscriminare, Centrul de Informații GenderDoc-M, La Strada și Centrul Național al Romilor.

Fiecare persoană are dreptul la asistență juridică calificată oferită de avocat. În acest sens, Avocata prin proiectul #PeÎnțelesulMeu a extins accesul, oricărui interesat, la informație juridică calificată și pe înțeles, prin postări și Live-uri oferite în rețelele sociale Facebook, TikTok, Telegram, Instagram.  

Clientul are prioritate și întotdeauna este informat despre situația reală pe cazul său. Soluționarea problemei Clientului e bazată pe o abordare holistică și documentată. Avocata garantează calitatea serviciului său.

Calificările Profesionale:

Din anul 2001, Avocata a activat în Republica Moldova, Federația Rusă și Marea Britanie acumulând experiență în apărarea drepturilor omului și litigare. A fost implicată în dosare complexe cum au fost Catan și Alții împotriva Moldovei și Federației Ruse, Maskhadova și Alții împotriva Federației Ruse, Rantsev împotriva Ciprului și Federației Ruse, A.B.C. împotriva Irlandei ce au finisat în hotărâri excepționale setând standarde noi în protecția drepturilor omului. A lucrat în zone de conflict armat și separatiste. Întotdeauna implicată pe dosare la acumularea probatoriului și în contact permanent cu clienții. Pentru identificarea celei mai eficiente soluții, a acceptat să fie membra grupului ad-hoc privind implementarea hotărârilor Curții Europene emise în privința Federației Ruse pe cazurile cecene, în anii 2005-2006. Ca urmare au fost efectuate mai multe modificări a legislației Federației Ruse.

Pentru dezvoltarea cadrului național și înființarea instituției publice naționale în domeniul asigurării egalității în Republica Moldova, a muncit cu grupuri de lucru și a fost aleasă membră a Consiliului pentru Egalitate, în anii 2012 – 2018. Ca rezultat, avem cadrul național în domeniu și o instituție puternică în dezvoltare. Continuă să colaboreze cu organizații și factori de decizie pentru îmbunătățirea cadrului legislativ național pe domeniile sale de expertiză: violență față de femei, drepturile copilului, accesul la justiție, remedii naționale efective, legislație penală și altele.

Conștientă că instruirea în domeniul drepturilor omului este la fel de necesară ca și un cadru legal calitativ, din August 2002 până în Prezent activează în calitate de Formator în Drepturile Omului. Dezvoltă și livrează lecții la seminare și training-uri pe subiecte de drepturile omului și drept internațional, în special pe subiecte ce țin de drepturile civile și politice. Printre multele, a organizat și livrat traininguri pentru avocații Caucazului de Nord și Sud pe subiecte ce țin de garanțiile procesuale și proces echitabil în litigarea cauzelor de trafic a ființelor umane; seminar pentru avocați privind litigarea cauzelor de Violență față de Femei în Londra, Lvov, Nazrani; seminare privind litigarea cauzelor de detenție arbitrară și rele tratamente, obligațiile positive a statului pentru violarea drepturilor omului de persoane private în Londra,  Chișinau, Moscova, Kiev; lecții publice pentru avocații din Balcani (Albania, Macedonia, Bosnia și Herzegovina, Serbia) pe subiecte relevante Articolelor 2 și 3 al Curții Europene cu referință la propria experiență în litigarea cauzelor de dispariție, execuție și tortură; Seminare pentru Consiliul Europei în domeniul egalității și accesului la justiție în Chișinău, Baku, Erevan, Tbilisi și multe altele. În martie 2024, a livrat un Curs în Chișinău pe subiectul Hărțuirii Sexuale la Locul de Muncă și continuă să ofere instruiri scurte grupurilor profesionale interesate de aplicarea practică a legislației Republicii Moldova în apărarea drepturilor sale.

Dezvoltă parteneriate cu ONG-ul  din țară și străinătate în calitate de formator pentru livrarea trainingurilor, seminarelor, cursurilor tematice în domeniul drepturilor omului.